středa 26. srpna 2015

Brát věci jeden druhému se nemá

Komu co po 48 letech říká „Papouščí serenáda“? Mě nepřestala nikdy. Stalo se, že i my, vojáci dvouleté základní služby vojenského útvaru 6154 Milovice – Mladá, jsme měli možnost jet na exkurzi do závodu vyrábějícího gramofonové desky. Co se to hnulo v hlavě plukovníka Paseky, že nás uvolnil a oslabil bojovou pohotovost tankové divize, dodnes nevím.
Milovice jsou hodinu cesty tankem z krásné polabské nížiny do Prahy, kterou měla ochránit milovická divize. Jeli jsme na korbě nesmrtelného nákladního vozu V3S, který dodnes používají armády rozvojových zemí a mohou se na ně spolehnout plukovníci všech rozvojových zemí světa. Moc nás nebylo, bratru tak kolem osmnácti nosičů raněných, to bylo naše služební zařazení… Jak vidíte, tím naším výletem do Loděnic u Prahy sice byla narušena ostraha Prahy, ale jen málo, neboť o raněné z Pasekovy divize by se postarali naši zbylí kamarádi, kteří by nosili své zraněné o něco rychleji. Nakonec i jiná vétřieska by mohla pomoci hořící Praze a nás vrátit do hry zvané válka.
Nás ovládala jiná, rovněž ožehavá témata, například děvčata, co lisují v teplých provozovnách gramofonové desky oblečená jen v silonových pláštích zapínajících se na 4-6 knoflíků v silonových čelenkách. Byla v nich úžasná. Dodnes, když vidím pracující na plantážích, ve filmu v barvách a ve vlhku pracovat jen tak, ožehávají mě plameny vášně, vlny vzpomínek. I my byli nastrojeni správně podle řádů naší socialistické armády. Vše - ponožky, košile, vázanka, vše bylo předpisově zelené. Šlo o to udělat dojem na děvčata, lisující do černých oplatek hudbu – serenádu, které žádná dívka z Čech neodolá.
Tak nějak probíhal probíhal ten rizikový den pro Prahu. Stručně, do detailu se pouštět nebudu. Sem tam se nějaká dvojice kamsi na deset minut ztratila. Já to evidoval s lítostí, a s obavami sledoval. Problém nastal, když jsme zjistili, že nemáme nic na velké gramofonové desky, které nám děvčata darovala od cesty a za námahu. Papouščí serenáda a jiné hity šedesátých let končily na našich tělech a v těsném spojení tělo na tělo a byly přeneseny do kasáren v Milovicích. Nevyšlo to. Naše horká těla a ještě teplé výlisky gramofonových desek dokázaly nemožné. Místo gramodesek tu byly skvěle létající černé talíře, prohnuté, jako australský bumerang.

 NA to musí plukovník Paseka přijít, říkal jsem si a už jsem se viděl na Sibiři, u popravčího špalku, před popravčí četou. Přežili jsme to. Nahoře nebyli tak bystří a velká milovická blamáž se obešla bez střílení. Ponaučení zní z úst Ezopových: „Krást se nemá ani na vojně...“

Žádné komentáře: