neděle 2. srpna 2015

Komáři a život s nimi

Komáři. Takové polétavé nic. Jeden by řekl, o čem je řeč? Náš pes se jen olízl a jaký byl komár? Bzučí, to ano, ale stačí málo a ten červený flíček, co po něm zbyl, jako by ani nebyl. Trochu to pálí, stačí naslinit prst a přiložit…
Problém může být, byť docela malý, pokud je těch potvůrek víc, to potom jedno ,,bzí“ je slyšet víceronásobně a o hlasitý nepříjemný zvuk je postaráno. I tak pořád nejde o víc než o máchnutí ruky a tihle malí paraziti jsou pryč. Je to až legrační vidět ten malý mráček, jak se drží pohromadě a co stačí na jeho rozehnání. Tlesknutí dlaně o dlaň a komáří invaze do Evropy končí podáním si dlaně s dlaní, snad trochu rychleji….
O těch malých potvůrkách, co se jich vejde na desetník deset, by se snad ani nebylo třeba nezmiňovat, kdybych si nevšiml jistých rozpaků u Rusů, když se mluvilo o komářích „útocích“. V Moskvě jsem jednou zjara nastoupil do autobusu a jel do prastarého města Vladimir. Cestou jsem obdivoval nesmírnou krásu pravoslavných kostelíků v ruské gotice, v bílé barvě „řezaného“ kamene. Bylo se na co dívat. Vše kolem se probouzelo do časného jara a březové háje, táhnoucí se krajinou desítky kilometrů bez nejmenšího narušení, byly pro středoevropana doslova šokem. Šokem zeleně, mlčenlivé i zadumané tváře, země tak krásné, jako je i ta naše.
Další šok měl přijít zcela náhle a nečekaně. Čekal za dveřmi autobusu až zastavíme „na čůrání“, což bylo asi po čtyřech hodinách jízdy u docela malé říčky Kljazmy, severovýchodně od hlavního města. Po zastavení v kempu jsme ještě na schůdkách autobusu dostali od personálu větvičky břízy. Něco, jako když domorodci v Tichomoří těm, co přilétají na jejich ostrovy, dávají kolem krku věnce z květin.
My měli v ruce košťátko ze sotva rozvitých březových větviček a po chvíli jsme si všimli, že je mají všichni, co stáli na nohou. Proč, to jsme zjistili velmi rychle. Šlo o mračna komárů, co se šikovala nad našimi hlavami, a co nás měla slupnout i s batohy.
Jejich mocný bzukot byl hlasem startujícího nadzvukového letadla, které právě vzlétalo. Teď přišla na řadu naše „zelená zbraň“. Poprvé jsem na WC stepoval, zavíral knoflíky od poklopce na jedné noze, do nohavic zamotán tak, že jen zázrakem jsem nepadl na ústa. Ostatně, nikdo na tom nebyl líp. Kdo v kempu byl z masa, kostí a krve, byl na životě ohrožen komářími příšerami. Tohle jsem vskutku viděl a zažil. Opravdový boj o přežití, v Evropě za bílého dne. Člověk kontra milióny něčeho, co bzučelo, jako když startuje boening.
Oni prý komáři jsou rok od roku inteligentnější, jak se teď říká, sofistikovanější. Jsou schopni svou oběť dohnat šílenství, své vpichy infikovat a hlavně Janu, nebo kohokoli jiného cíleně pobláznit takovými červenými koláči vpichů, co otečou a svědí a svědí…

 A proto, nedejte na ochránce přírody. Vražděte samurajské komáry, jakoby ani nebyli součástí potravinového řetězce matičky přírody. Ona si to nějak přebere a nechá zviditelnit třeba aligátory. No, fuj...

Žádné komentáře: