středa 12. srpna 2015

Město moje i vaše, město anomálií


Narodil jsem se jako mnohý z vás - porodnice dosud ve městě stojí. Ten reliéf tlustého novorozeněte na její betonové fasádě ve výši druhého patra mi při cestě do školy připomínal „Nejez!“. Marně... Svačiny jsem cestou přes hráz obětoval rybám, ale na tělocvik, na hřiště „Rudé hvězdy“ jsme ale chodili jen dvakrát týdně.
Naše škola tak, jako celé město, vyrostla z popela, potu, mozolů a dřiny textilních dělníků a ze štůčků látek, kterých byly miliony. Jeden takový štůček nese přes rameno dělník na reliéfu omítky budovy v ulici nesoucí jméno prvního velitele armády osvoboditelů z 9. května 1945. Reliéf je podobný tomu na městské porodnici a je až symbolický. Jako by říkal, že z dítěte v tomhle městě vyroste textilní dělník.
No, co platilo před pár lety, dnes už neplatí. Ještě před léty lezli vojáci základní služby z dolních kasáren okny v Josefině údolí za děvčaty i polské národnosti (ta byla nejhezčí), která v rámci RVHP pracovala v Textilaně (blahé paměti), jako gastarbeitři. Nedá mi to, abych neprohodil, že Textilana oblékala moderního člověka...
Naše město – to zase bude řečí: Snad ti není líto fabrik, co naši ekonomiku táhly do propasti... Víte, když si uvědomím, o co jsme v našem městě přišli, chápu Kartagince, když svá sídla postavili jinde, než v místech, kde stávala minulá popleněná a solí ošetřená města..
Lidská vůle přežít vítězství i revoluce, to je úžasný proces. Opustit výrobu exportního zboží a začít produkovat hliněné kuličky a jo-jo, na to musí být velká odvaha. A vidíte. Mnozí nezaměstnaní už ve druhé generaci si zvykli a už ani netouží stát se policisty ve Velké Británii.
Naše město...Bývala to ale paráda jít v sobotu či v neděli odpoledne středem města a vidět, jak město kypí davem. Centrum žilo a město vypadalo, jako město, jako živý organismus. Asi se nedá jít a zavřít současná obchodní centra. Trend celého světa šlape podle jednotného scénáře, a tak ani u nás nejde říct: Nechceme, zpomalte, chceme oddálit to, co musí přijít.
Není to veselé, ale nakonec ani smutné. Je to jako v té pohádce. Hledáme něco v kořenech plodící jabloně, která, žel, to kopání nepřežije. Kde se berou prostředky na ono překotné přetváření? Překvapuje mě, že jen málo lidí se vrací k přírodě, k ovčím a kozím sýrům.
Městem projíždí super hezké moderní tramvaje, největším zaměstnavatelem je nemocnice, desetitisíce lidí v letních měsících navštíví Ještěd, Iqlandii a ZOO v tomto pořadí. Desítky menších provozoven, jako jatka a mlékárna skončily. Místa, kde si koupíte benzín, lékárny a optika po roce 1990 vzrostla „tisícinásobně“.
Naše město se vůbec neliší od jiných. Nejmenoval jsem ho. Jeho osud se podobá dějinám ostatních měst starých civilizací i toho nejznámějšího v Itálii. Všechno jednou skončí. Lidé stále hledají. Ani my, naše generace, tomu nezabráníme. Na palubě se stále hraje a tančí, pokračuje technopárty. V obchodní galerii mají, tak jako všude, megaslevy a děti ze všeho nejradši hrají počítačové hry a mobilují. Čest každé smysluplné práci.



Žádné komentáře: