neděle 20. září 2015

Hrady, zámky, tvrze, selská stavení


Vidět zámek, hrad ve dne a mít to štěstí vidět jej v noci, je opravdu rozdíl. A k tomu zhlédnout to, co připravili v Libereckém kraji na zámku Lemberk při noční prohlídce, to je výhra. Už jenom cesta ku hradu-zámku mi říkala, že se něco mimořádného děje. Stovky? Možná tu stálo víc osobních aut od hlavní silnice z Liberce do Ústí nad Labem, až po „padací“ dveře zámecké bašty, auto vedle auta.
Noční prohlídky tu mají tradici a my diváci jsme přišli k něčemu, co se hned tak nevidí. Co zámecká komnata, to jiný příběh. Amatéři, známí, příbuzní z Jablonného a okolí, všichni, co mají nějak „blízko“ k zámku Lemberku hráli – vystupovali v roli, kterou tu náramně dobře zrežírovaly samé hradní dámy, včetně pana Hájka, který umí všechno.
Co zámecký pokoj, sál, tam všude někdo „pracoval“: psal, probíral lejstra, odpočíval na divanu, pekl, topil, pil, jedl, hrál kulečník, kuželky, četl,štípal dříví, úřadoval, tančil... Tančila a hrála zde jediná profi skupina z Liberce, kterou potkávám na řadě kulturních akcí, v čele s děvčetem nápadně podobným Boženě Němcové, s níž se ve všední den potkáte v knihkupectví „u Fryče“ v Liberci, kde pracuje.
Zámek Lemberk, dá se říci krásný zvenku je ještě krásnější zevnitř. A když se do jeho komnat pustí chasa, co se dovedně oblékla a vzala svůj návrat o pár století nazpět vážně, pak doslova koukáte. Však i my jsme koukali! Ti, co hráli raněné z bitvy u Jablonného autenticky úpěli. Jejich „krev“ pokryla prostěradla, mrtví se nehýbali a šlo z nich mrazivo. Veseleji bylo v „černé kuchyni“, kde se peklo a smažilo „naživo“, a kde to náramně vonělo.
Lidí, co přišlo bylo tolik, že jen tohle zvládnout byl opravdový kumšt. A podařilo se. Nevím, nevzpomínám si na něco podobného. Vím jen jedno. Lituji, že jsem neviděl předchozí noční život na zámku. Ten letošní byl takový, že si příští nenechám utéct. Poděkování patří „šéfové“, Mgr. Černé a všem těm krásným ženám kolem ní i zmíněnému Honzovi Hájkovi a vůbec všem, co pomohli vytvořit atmosféru, která byla natolik živá a přitažlivá, že se ani domů nechtělo.
Úžasně strávený večer a noc, kdy letos počasí přálo jak aktérům i nám,, kteří přišli a těšili se na noční program i na romantickou cestu na Lemberk uprostřed lesů a přitom jen kousek od hlavní silnice. Je moc hezké vidět, že v nás zůstává zájem o historii a dějiny, byť jsou vzdálené vidění dnešního člověka, obzvláště v době, kdy do Evropy proudí statisíce běženců z Asie a Afriky. Nebude lehké uhájit tradice a dějinné zkušenosti v konfrontaci s jinými hodnotami těch, kteří přicházejí a naše tradice a dějiny jim nic neříkají. Už i proto dík za připomenutí života, který by se měl stát součástí hodnot i těch, kteří u nás žádají o azyl a myslí to vážně.


Žádné komentáře: