neděle 20. září 2015

Ovoce aneb Když je něčeho moc


Rok 2015. Takové slušné jaro a nádherné léto. Nepršelo a bylo sucho. Zemědělci naříkali, jak jim vše schne před očima, a přesto sklidili dobře obilí, víno, chmel a jak kde i ovoce. U nás na severu je ovoce, včetně obsypaných stromů u silničních příkopů tolik, že si lidé, co jim nadúroda dělá těžkou hlavu, nevědí s ovocem rady.
Když jsem byl klukem žijícím na vesnici, věděl jsem o každém pláněti, o každé jabloni, co plodila „soudky“ či „malináče“. To byla nejvyšší kvalita, kterou jsem znal. Jablka podél cest údajně patřila cestářům, kteří opravovali cesty v místě svého bydliště. U nás to byli vždy starší pánové, po jednom z Machnína a z Karlova. Byl to takový obecní kolorit - oni a dvoukolák. Dvoukolák, koncem léta plný jablek a oni připravení prodat jeho obsah prvnímu zájemci, my kluci, připraveni před nosem jim jabloň očesat.
Že těch jabloní při cestách bylo! Cesta k nádraží ČSD, z Machnína až po Ostašov, plná Bedřichovka, stráně pod Ovčí horou, k bramborárně ve Svárově, z Bedřichovky dolů k Nise. O strupatá jablka neměl nikdo zájem, ale ty sladké „soudky“ hned pod lesem na Bedřichovce by se neohřály ani v Tuzexu. Snědli jsme dva – tři, a znáte kluky... Ty příští už létaly vzduchem. Okolní psi v zahradách bedřichovských domků se mohli uštěkat a my závodili, kdo dohodí dál. Dnes, když si na to vzpomenu...
Strom už dnes nestojí, byl jsem se tam podívat. Žádná jablka. Jeřabiny, kolem asfalt, žádný příkop. Stojím tam jak patník. Ty tam taky schází. Vnuk volá: „Dědo, jedem, nevzal sis prášky!“ Špatně slyším, hůl jsem si nechal v autě. Vím, co volá – dělej, dědo, stojíš tam půl hodiny, nic tam není... Není. A přesto mě tu všechno drží. Klukovské neplechy, solidarita s ostatními, kteří už nikdy nepřijdou otrhat cestářovy „soudky“.
Stojím tu, natruc mámě, co doma čeká se svačinou. Jsme přece kluci a máme právo zlobit... Už nezlobíme,, spíš nevidíme, nechodí nám to, neslyšíme. „Už jdu!“ slyším se, jak volám na vnoučka: „Už běžím!“, lžu si do kapsy a belhám se, co to dá, k autu. Vím, že letos je všude plno jablek, hrušek, švestek.
Cestáři už taky nejsou, o ovoce u cesty nikdo nestojí. Lidé věří, že jablka jsou plná kadmia a obalená zplodinami z výfuků aut. Není to pravda. Všude je to stejné, človíček je líný natáhnout ruku a utrhnout si. Raději dá v sámošce třicet korun za hrušky. Copak mohou chutnat bez legendy odkud jsou? Ty, co rostou za humny u sousedů jsou přece sladší, lákavější... Kdeže ty doby jsou, kdy jsme na víc nečekali. Čas divokého mládí, dospívání, nezralých lásek, bílých jádřinců skvělých jablek.

 Končí léto roku 2015. Byl to rok krásný pro ovoce. I víno u nás na severu dozrálo. Všude spousta švestek, kolem plno vos. Dejme si šanci a skliďme i ty stromy podél cest. Vzdáme hold přírodě za to, že na nás myslí, že tak dobře „vaří“ jablka letní i podzimní.

Žádné komentáře: