středa 9. září 2015

Vzpomínka na dobu neurčitou

Když se svět lámal v pase, byla zrovna polovina 20.století. Tři roky mi byly a mnohé z toho, co se tu dělo, znám vyprávění. Jako kluka mě zajímali vojáci. V čem chodili, jejich uniforma, jejich označení. A tak jsem zapátral, a jak jsem koupil prodávám...
Krátce po mém narození se psala léta padesátá toho prapodivného minulého století.... Nejlepší příslušníci naší „lidově-demokratické" armády byly odměňovány čestnými odznaky vzorných. Těch odznaků bylo několik druhů: vzorný střelec, letecký mechanik, tankista, spojař, ženista, zdravotník, řidič a kuchař. O mnoho mnoho let později jsem z těch odznaků jeden také získal. Na otázku proč, byla jednoduchá odpověď: O hodinu delší vycházka. Ti první snad ještě odpovídali: Čím nás bude víc, tím pevnější bude hráz míru proti válce.
Vraťme se ještě jednou do oněch prazvláštních let a seznamme se s „barvou" označení tehdejší lidové armády na vycházkových uniformách. Kdysi jsem četl, že někdo z rodiny slavného spisovatele E. E. Kische měl v Praze na přelomu století výnosný obchod s látkami na uniformy. Vojsko bylo kdysi barevné tak, jak my jsme byli šediví v maskáčích a jednobarevní na ulicích. Ti, na které vzpomínám byli aspoň na výložkách transparentní. Na ukázku „pište si" barvy nárameníků podle druhu vojsk: červená, černě lemovaná- pěchota, výsadkáři, hudba u pěchoty. Černá, červeně lemovaná - dělostřelci, tankové vojsko. Světle modrá, černě lemovaná - letectvo, hudba u letectva. Černá, černě lemovaná - ženijní vojsko, chemici, stavební vojsko a zeměměřiči. Černá, modře lemovaná - spojaři, železničáři a konečně poslední hnědá, červeně lemovaná - lapiduši, (zdravotníci), intendanti, autaři, administrativa.
Velmi zajímavé bylo i tehdejší hodnostní označení. U svobodníků a těch nejnižších poddůstojníků základní služby se dělo barevnými tkalouny. U pěchoty a letectva v barvě černé, u ostatních zbraní v červené barvě. Nárameníky důstojníků zbraní jsou zlaté, s hvězdičkami... To nárameníky generálů byly celé zlaté a měli červenou lemovku, letci modrou, týlaři a ministerští hnědou, na límci lipové ratolesti. Jenom tehdejší hradní stráž nebyla tak módní, jako ta dnešní. Tehdy měli nárameníky v červené barvě s černým lemováním na límcích.
A když jsme si zavzpomínali na barevnost naší armády před víc jak 60 lety, zavzpomínejme si i na vojenské přísahy našich dědečků a pradědečků: Já, občan lidově demokratické republiky československé, slavnostně přísahám, že budu čestným, statečným, ukázněným a bdělým vojákem, že budu přísně zachovávat vojenské a státní tajemství a bez omluv plnit všechny vojenské řády a rozkazy velitelů a představitelů...
 Asi nám starším tak trochu schází atmosféra oněch let, kdy sluníčko svítilo, pršelo hustěji a sněžilo častěji, kdy jsme byli o hodně mladší, krásnější a zdravější tak, ať ti, co přijdou po nás vidí svět krásnější. Nechť k tomu jim fouká dobrý vítr do plachet.  

Žádné komentáře: