středa 28. října 2015

25.únor 1634, Cheb a běh světa dál

Píše se počátek roku 1621 a 38letý Albrecht Václav z Valdštejna, znalý finančních poměrů na císařském dvoře v Praze, je ochoten nabídnou císaři půjčku ve stříbře v částce 50 tisíc zlatých. A protože ví, jak to ve velkém světě chodí, požaduje dlužní úpis. Města a obce chudnou, není, kdo by platil daně, pracoval. Svět kolem se nějak zúžil a pokud člověk nepracoval pro armádu, pak krachoval. A to se psalo rané 17. století.
Vládní komise konfiskuje majetek odpůrců režimu a jen v Čechách je na prodej 642 panství. Budoucí vlastník Liberecka a Frýdlantska nezahálí a kupuje jich 68… Nešťastný Kryštof z Rödernu, majitel panství a protestant, vsadil na špatného koně a i on je nucen prodat obě panství liberecké i frýdlantské úspěšnému, mladému důstojníkovi, ale i obchodníkovi a diplomatovi Albrechtovi Valdštejnovi…
Skoro tři čtvrtiny Čech propadly konfiskaci. To byla daň za porážku na Bílé hoře. Polovina země se dostává do rukou cizinců… A není to naposled. Je tomu právě 390 let, kdy pán nad Libercem, Frýdlantem a Jičínem dal celé oblasti růst a vydělávat na všeobecném úpadku, jako důsledku třicetileté války. A nebyly to jen koule do děl z Raspenavy, kalhoty a saka a haleny, ale značná část sortimentu, tehdejších potřeb člověka první poloviny 17. století… Děj nepodobný současnému stavu společnosti, konflikt udržovaný armádou, kterou de facto řídil její soukromý majitel, podnikatel a finančník v jedné osobě.
Rok 1625 byl rokem, kdy Valdštejn mohl rozhodnout spor tehdejšího nám známého světa o prvenství, zda katolík, či protestant… Valdštejnovi bylo 50 let a svět – Evropa mu ležela u nohou. Změnit světovou stranu a nabídnout své služby tomu, kdo víc zaplatí, se už nepodařilo… Jeho vlastní lidé, mezi nimi i příští vládce Liberce, Frýdlantska a širokého okolí jej zabili.

 Hrabě Gallas je ten, kdo ambiciózního Valdštejna nahrazuje a svět se pomalu vrací do starých kolejí. Svět budoucích sociálních bouří a blízké turecké expanze do Evropy dřímá za dveřmi. Liberecko a jeho okolí se staly díky vlastníkovi oázou, ostrovem relativní prosperity. To všechno se mění, když po Valdštejnově pádu přichází nový majitel, hrabě Gallas. Základy průmyslu a prosperity oblasti však již byly položeny a čekají na průmyslovou revoluci, která do kraje přichází počátkem 19. století, spolu s rozvojem techniky a vzdělanosti místního obyvatelstva.

Žádné komentáře: