pátek 9. října 2015

O pár staletí (tisíciletí) zpátky – náhled do minulosti

Vysoko nad obzorem byla vidět kometa. V dějinách často sdílené znamení změn. Vody, ohně, větru, moru, sucha, kobylek, války... V údolí řeky Nisy, na straně severní, si zdejší lovci kožešin a masa uvědomili, že bude nejlepší schovat si svá nacpaná bříška do útrob skal. Ať přijde cokoli, vše bude horší než bylo včera. Takový je svět. A to čeká venku jen co vystrčí své nemyté hlavy z Podještěda. Číst a psát sice neumí, ale co pověst říká, nebylo nikdy lépe.
Každá změna, co přišla přinesla do údolí jen revoluci a té se naši braši bojí. Bojí se slova, tak jako velké vody. Co práce dalo, aby porozuměli ohni, domestikovali chlupaté zvíře s kroužícím ocáskem a s ústy, co by pořád jedla.
To není zdaleka všechno. Teď sbírají už jenom něco. Trávu, co má zrní a musí se třít, aby se zrno dalo jíst. Ve Vratislavicích, tam, kousek od příští fabriky na koberce, co vyroste u Nisy za dobrých 5.000 let, vytéká z pole minerálka, co se dá pít. Jednou ji ochutí o pomerančovou příchuť a každý ji bude chtít. Jim dnes stačí nabrat si do hliněných hrnců, co nevybryndají cestou vypijí a domů přijdou většinou s prázdnou. Ještě, že sluníčko tak hezky svítí a ryby v Nise berou na udici. Jen silonové lanko tu chybí. Věru, jsou to potíže.
A teď ta kometa. Co zase přinese? Pokaždé nové a nové svody! Mladým to vyhovuje. Jednou to je prášek na praní, tuhle vata do uší, píšťalka na psa , brýle proti slunci, toaletní papír, kapesník. Pokrok tomu říkají. V nose mají dosud vodorovné dřívko, v uších taky, lýkový střevíce podle poslední módy, genitálie v sáčku, na provázku v kapse prezervativ, prý z nedalekého Hrádku, dole na Nise, u příštích hranic s Germány, co nám chodí na slepice a krást krásný holky.
Prý jednou chtějí zrušit hranice, který ještě ani nemáme a pozvat neznabohy, až někde z Tramtárie. Bůhví, kde to je. Kometa... Co nám tentokrát asi přinese, děsí se naši předci potetovaní i ti, co šetří, aby se udělali sami pro sebe. Ti z komety prý by mohli přinést volby a demokracii. Prý to není k jídlu, psi to nežerou a prasata zase nechtějí ti noví s turbany.
Není nám tady v jeskyni pod Ještědem líp?Žádná demokracie, žádné volby, jen strach z toho, že šavlozubý bude rychlejší. Potíž, samá potíž. Prý jsme lidmi – to říkají ti z komety. Prý ať si zvolíme své starší a jim dáme mladší manželky. Nebudou nás lovit, musíme jim vařit a jídlo nosit. To prý je taky ta demokracie. Jíst se nesmějí za žádnou cenu, nejmíň 4 roky. Pak se prý uvidí. A máme si postavit novou radnici. Ta stará, podle vídeňský je prožraná dřevomorkou do morku kostí a tak ji máme strhnout a postavit něco podle nějakýho Bruselu. To zas budou výdaje! Ještě, že existují ty norské fondy a spoluúčast Euroregionu Nisa.

 Žádná sláva, ale každý ušetřený euro je dobrý. Uvidíme, až co ta kometa. Ať žij pokrok! Říká vám něco elektřina? Mladí vo nečem takovým básní...

Žádné komentáře: