sobota 19. prosince 2015

Nesouvislé hlášení o mé obci, blízko metropole severních Čech

Naše obec měla ještě nedávno asi 1.300 obyvatel a hlavní silnice ji stále obchází. Do okresního města to je asi 6 km, projíždí tudy, ale někdy i staví vlak, je tu autobusová zastávka. Píše se poslední rok lidově demokratické ústavy ČSR a zanedlouho tu bude ústava nová, socialistická, Československé socialistické republiky, ve zkratce ČSSR v roce 1960.
Machnín, obec ležící větší částí už na dolním toku Lužické Nisy, má tři holiče, chcete-li kadeřníky: Jůzu, Lankovou a Studeného. Taxa za stříhání kolem dvou korun. Kdo si to má po pětašedesáti letech pamatovat... Obec měla své zastupitelstvo, kde z ústavy, z toho nejvyššího zákona, měla většinu KSČ a tudíž i svého předsedu místního národního výboru, tajemníka a svou úřednici. Ta jediná se nestřídala tak, jako předchozí dva.
V čele vesnické organizace KSČ stáli po mnoho let soudruzi Lexa, Vydra a Kurka. Neměli u nás zrovna nejlepší pověst. To sotva mohli čekat od mého táty, na kterého psali ne zrovna pozitivní posudek v době jeho vyšetřovací vazby….
Obec měla svého hrobníka, na kterém jsem jako kluk obdivoval sluncem opálené tělo a úžasné svaly od práce s krumpáčem na místním hřbitově uprostřed obce. Mrtví se vozili při poslední cestě v nádherném pohřebním kočáru, který přežil konec Rakouska-Uherska, Československou první republiku 1918-38 i připojení k Německé říši na základě Mnichovské dohody v letech 1938 – 1945. Pohřební kočár zmizel z intravelánu obce pravděpodobně do kapitalistické ciziny v době jejího výprodeje po roce 1990.
Plynofikace se zastavila uprostřed obce. Český hydro-meteorologický ústav by měl kolem 16 hodiny, kdy se většina obyvatel snaží zatopit,vyhlásit každý sychravý den v této obci za rizikový. To se nad obcí rozprostře těžký pytel kouře, který se už nikde jinde ve střední Evropě neobjevuje.
Obec má plně vytíženou autobusovou linku MHD Liberec a zřícenina hradu Hamrštejn má konečně svého vlastníka – Lesy ČSR. Také má hřiště na kopanou, skomírající základní školu, neboť z pětitřídky, kam jsem ještě chodil já, obě mé manželky, částečně syn i dcera, je dnes škola o několika žácích, protože dětí je v obci, jak vzácného šafránu.
I dnes má obec své aktivisty, kteří mimo jiné obnovili chod nových kostelních hodin. Hospoda už zde není žádná, ani sál, kde by se dalo cvičit. V části obce konečně přibyla kanalizace, žel zbytek odpadní vody stále teče do Nisy. Obec má slušné silnice a hlavně opravené domy. Horší to je s prodejnami. Schází i služby - holiči, ševci, řezníci.
Z Machnína je stále pěkný výhled na horu Ještěd, z níž v noci září do tmy osvětlený hotel stojící na jejím temeni Město se k obci přiblížilo i svou severní hospodářskou zónou a to především megalomanskými obchodními domy, které jsou i odtud na dosah ruky.

 Moje vesnice už není vesnicí, pokud jí kdy byla... Stala se sputnikjem, satelitem, psíkem obíhajícím kolem boudy krajského města. Nic moc pozitivního v tom mém hlášení nevidím. Snad příště někdo jiný uvidí obec v jiném světle než přes sklo procházející ztraceným pohřebním kočárem.

Žádné komentáře: