sobota 19. prosince 2015

Vladimír Komárek, malíř (10. srpna 1928 – 24. srpna 2002)

Znali jsme se dlouho. Ohromovala mě jeho hlučnost, malování, pleš na temeni a vzadu na hlavě chomáč vlasů.
Od malička, od útlého mládí ho přiváděly v úžas věci. Když mu bylo 70 let, tak mu kolegové Olbram Zoubek, Miroslav Horníček a Eva s Václavem Hudečkem poslali pár řádků. Připomenu z nich, co se mi líbilo.
Dopis Evy a Vaška začíná tím, že se ve vzpomínkách vrací k jednomu pořadu v televizi o veselém malíři a smutných obrazech. O stesku, který vane z pláten, o šatech na ramínku, o pomíjivém okamžiku nezavřených dveří, nedopité sklenici. O křídlech andělů, kteří právě odlétli. O člověku, jehož ruka vedla tahy štětce, přes které pak vtiskl obrazům svou duši.
Jeho humor, svébytný a nepřeslechnutelný byl pokaždé moudrý a splýval v harmonii s dílem. Setkání s tebou Hudečkovi popisují jako neopakovatelný zážitek, který nejen, že obohacuje, ale i povznáší a návštěvník pak pociťuje, že díky tomu se v jeho životě něco obrátilo k lepšímu. Ten prazvláštní pocit jsme pozorovali všichni, co jsme tě navštívili.
Obdobně píše v gratulaci i kamarád, osmdesátník Miroslav Horníček: „…a humor, který plodíš, kudy chodíš, kudy ležíš, kudy sedíš.“ Vzpomíná něžných obrazů, a přiznává se, jak návštěvy u tebe miloval. Krátké, což zdůraznil a připomněl, že si je vědom délky času, co nám všem zbývá, i když právě jemu přeje to štěstí dlouhověkosti a další tvorby, která vždy potěší a pohladí. Jako ty valouny z jeho (Komárkovy) zahrady… A kyne mu „blahosklonně z výše“ Horníčkových osmdesáti let a přeje moc a dalších let….
Nejdelší přání z oněch tří mu poslal Olbram Zoubek Vladimírovi v srpnu 1998. Některé pasáže si povoluji interpretovat: „I mým sochám je dobře mezi jeho obrazy, jsme z jedné školy,“ a mě se chce dodat – jsme jedné krve, ty i já.
Dál mistr Zoubek pokračuje výčtem toho, čeho si na Vladimírových obrazech nejvíc váží: „Maluje štětcem i srdcem zároveň“, což je prý už dnes dost vzácné. Cení si jeho moudrosti, chápání a laskavosti v životě i v tvorbě. Že se nebojí krásy. A na závěr dopisu mu přeje: „Aby ti štětec maloval a srdce souznilo, abys byl i nadále moudrý, chápající a laskavý, aby ses potkával s krásou…“
A nebyl v tom sám. Ludvík Kundera mu napsal báseň v obdobném duchu „Šelestění“. Náš Ludvík Středa pak „Zastavení nad obrazy V. K.“, z níž bych rád citoval: „Dojde k pramenům, (kdo dovede zabloudit) v nichž přespává živá voda.“

 Tím se završuje i velký život a dílo jednoho našeho součastníka, malíře a zemitého filosofa Vladimíra Komárka z nedalekých Semil, z Českého ráje, z našeho libereckého kraje. Malíře, který i mě naučil dívat se, vnímat svět srdcem, všemi póry těla. Člověka, který nenudil, který oslovil snad každého z nás. Od našeho slavíka Lucky Bílé po pána profesora Klause. Poslance parlamentu, jako dělníka z ulice. Obohatil svět o rozsvícené svíce, o slovo, kterému dal rozměr, barvu, srdce i své plíce… To byl malíř Vladimír Komárek, tak jsem ho znal i já.

Žádné komentáře: