neděle 24. ledna 2016

Knížky , mé milé knížky, přiznám se vám


                Mé první knížky. Nepočítám v to leporela, co víc chutnaly, než zaujaly obsahem. Knížky, které jsem prohlížel, velké obrázkové těžké po Němcích. Knihy rozkládacích modelů těl mužů a žen. Knížky plné nemocí, válek, umění, květin, zvířat, kopců, měst a pohádek. Vše výpravné, vazby jako krabice od bonboniéry. U mne skončily roku 1953, krátce po smrti obou megastátníků, jejichž maxi portréty se smuteční stuhou nás ještě vítaly v září téhož roku v první třídě machnínské pětitřídky národní školy. Během pár měsíců jsem uměl číst a číst začal.

                Čtení pro mě  mělo význam, jako naučit se chodit,  zavázat si boty, políbit jiné pohlaví…. Na vánoce jsem už měl pod stromečkem první knížky. Byla objevena Amerika, svět se roztočil, dostal barvy, vůni, chuť, oblé tvary. Na světě byly jen dvě veličiny: já a knížky – a snad ještě machnínský knihovník, pan Kůrka.

                Bože, jak si chlapi hned rozumí, když je něco spojuje! Věk nehraje žádnou roli, on důchodový, já na začátku objevných cest. Spojovaly nás knížky. Co je zajímavé, do ničeho mě nenutil a tak jsem četl metráky knih. Každou sobotu odpoledne po škole jsem spěchal do knihovny. V síťovce sedm knížek tam, odtamtud sedm knížek domů. Jenom, spála, spalničky, a angína narušila můj denní režim. Četl jsem vše s výjimkou hloupostí, které mi nesedly. Snad proto, že maminka byla z Mníšku pod Brdy nikdy jsem nečetl Káju Maříka, nebo Karafiátovy Broučky.

                Pak jsem si našel dalšího kamaráda archiváře města Liberce, Vladimíra Rudu. Začalo to nevinně, exkurzí se třídou do okresního archivu v Moskevské ulici, vysoko po schodech vzhůru. Padli jsme si do oka. Věkový rozdíl nebyl žádný problém. A mě se otevřela hora s poklady uvnitř, kam oko dohlédlo, mé příští království. Však mi taky nikdy Dr. Ruda neodpustil, že jsem po něm archiv nepřevzal.

                Potkal jsem ještě jednoho člověka, který mě oslovil. Věkový rozdíl minimálně 60 let, bytem Nová Ruda, pod zastávkou tramvaje z Liberce do Jablonce nad Nisou. Čechoněmec, švec, příjmením Štípek a sběratel všeho z papíru, z lokality Sudet, tam, kde dnes žijeme. Od všech, kdo odcházeli, počínaje rokem 1938 do konce roku 1968 si bral věci do úschovy. Neznám nikoho, kdo si uložené poklady vyzvedl. Já si část mohl koupit. Obrazy, knihy, mapy, pohlednice, fotky, plakáty, dokumenty, noviny, časopisy.

                Knížky se staly mým osudem, bratrem i sestrou, které jsem neměl, nejbližšími příbuznými, kteří skončili v Osvětimi. Bylo mi 65 let a dozrál čas řadu z těch hezkých chvil s knížkami dát něco na papír, poslat do novin, dát je do knížky. Po pěti letech mohu říci jen, že děkuji svým rodičům, starému Kurkovi, archiváři Liberce Rudovi a panu Štípkovi z Nové Rudy. Ti všichni mi dali víc, než všechny školy dohromady.

Žádné komentáře: