čtvrtek 14. ledna 2016

Naše továrny


Velká část továren v Sudetech za II. světové války přestala vyrábět textil a věnovala se přednostně výrobě zbraní, válečnému průmyslu. To, co zbylo, jsme jako kluci nacházeli za i před ploty, na skládkách, v zavážkách blízkých i vzdálených továren. Za pár kilometrů na kole a trochu trpělivosti tu bylo něco, co na výměnném trhu obohatilo dětskou sbírku opravdovou zbraní vojáka wehrmachtu.
Na válečné výrobě v ,,Sudeten Gau", v župě vytvořené z odtržených Sudet, se podílela spousta válečných zajatců. V blízkosti Chrastavy ubytované židovské ženy, z odbočky koncentračního tábora ,,Gross Rosen", pracovaly v chrastavském Totexu. Vedle této továrny vyrostlo městečko válečných zajatců většinou Francouzů a Belgičanů. V Hrádku nad Nisou pracovali i ,,totálně" nasazení Češi. Nejvíce otrocké práce ale odvedli sovětští váleční zajatci.
V továrnách pracovali i němečtí dělníci. Většinou ti, kteří nemuseli z některých závažných důvodů do odsunu z těchto důvodů: dotyčný měl za manželku Židovku, cizí státní příslušnici, ten, kdo měl vysoký věk, byl invalida, odborník ve své profesi, byl nepostradatelný... Je zajímavé, že z území Sudet zabraných po roce 1938 si vybavení továren Rusové odvezli jako válečnou kořist do SSSR. K tomu jim sloužili zvláštní trestné prapory složené z odsouzených vojáků odpykávajících si svůj trest v trestných rotách. Jedna taková rota demontovala stroje z hrádecké továrny SVA, (Praga).
Z osvobozeného území od Turnova a dál do vnitrozemí už bylo vybavení továren - válečná kořist - ponechána na svém místě.
O to víc jsme toho, co se Rusům nehodilo, nacházeli pohozené na skládkách. Víc snad bylo jen příběhů dospělých, kteří se s ruskými vojáky stýkali a doma pak vyprávěli o jejich osudech, o cestě, po které jako vojáci Rudé armády došli až do střední Evropy. Nebyla to první ruská vojska v oblasti Hrádku nad Nisou a Chrastavy. A tak se v našich skrýších objevovala torza kozáckých šavlí a uniforem, jejichž stáří bylo počítáno na stovky let.
Z těch poválečných let existuje i řada fotografií a písemných dokumentů. Je tomu víc jak 70 let, kdy poslední vojáci německé říše opouštěli Sudety a ponechali obyvatele německého původu českých Sudet jejich osudu. Ten se naplnil v tom nejhorším možném scénáři. Byli vyhoštěni z území, kde žili téměř 700 let. Vítězné mocnosti, jejich dohody a prezidentské dekrety (na úrovni zákonů) rozhodly o jejich odsunu do okupačních zón Německa. To bylo ukončeno rokem 1947 a v českých Sudetech zůstali jen ti, co prokázali loajálnost k ČSR, odborníci a ti, co měli za partnera Čecha...

 Až mnohem později jsme se dozvěděli, že ještě v roce 1965 jsme nedosahovali ekonomické úrovně předválečného Československa.

Žádné komentáře: