neděle 24. ledna 2016

Puci…


                To se psal rok 1975, nebo tak nějak. Toho rána jsem měl všechno hotovo a těšil se na oběd. Jaro za okny vypadalo skvěle a vše nenasvědčovalo tomu, že si ten den užijeme. Ještě mi nebylo ani třicet a  o skutečném životě jsem nevěděl nic. A nebyl jsem v tom sám. Život šel dál, a vše to hlavní  jakoby už tu bylo. Rodily se Husákovy děti, výkon ekonomiky prudce rostl, všude kolem rostly nové paneláky. Mnozí si podávali ruce, v sovětských posádkách nestačili odmítat družební delegace ze závodů a institucí.

                Byl překrásný den, a pak zazvonil telefon. Volali z vrátnice: „Máte tu návštěvu, nahoru nechce…“ Nic netuše stojím po chvilce před hlavními dveřmi dnes Československé obchodní banky vedle mostu přes Lužickou Nisu. Přede mnou stojí hubený „vandrák“ v sešlapaných botách, nic v rukou: „Puci se jmenuju, to jsem já. Ne děkuju, nahoru nepudu,“ vytahuje nějaký papír s hlavičkou mého zaměstnavatele. „Jó, Puci, vy chodíte, že jo?“ Ptám se a zároveň se stydím za to, co to ze mě leze za hlouposti. „Pane Puci já o vás vím a jsme šťastni, že jste se zastavil v Liberci, na cestě kolem republiky. Psal o vás můj kamarád Milan Maršálek v Mladém světě. „

                Puci věnoval větší pozornost svým sešlapaným botám, než tomu co říkám, ale odpověděl mi: „Uvítal bych, když mě pozvete na oběd a pokud možno, rád bych se u vás vyspal a zítra pokračoval v cestě.“ Jeho pohled se opět ze mne svezl na jeho sešlé boty. Zareagoval jsem a pozval jej k nám do třetího patra, kde jsme měli kanceláře, hned vedle severočeského Průboje. Puci si sedl do křesla pro hosty a já vedle v kanceláři předsedy informoval kolegy o nenadálé návštěvě. Puci si sundal boty a kanceláři se vinul nenapodobitelný odér nohou, které obešly už skoro celou Československou republiku. On nic necítil, usínal.

                Snažili jsme se nějak mu vyjít vstříc, neporušit hospodářské směrnice a vyhovět původnímu dopisu našeho zaměstnavatele. Rozhodli jsme, že na oběd s Pucim půjdeme všichni i náš řidič, pěšky do blízkého hotelu Imperial pod nádražím. Já napíšu článek, řidič udělá fotky, hospodářka koupí Pucimu boty - tenisky. Při obědě  jsme se dozvěděli, kde co v Čechách i na Slovensku jedí, drby o slavných, co kde stojí za prohlídku. Hospodářka koupila i  ponožky.

                Když se Puci s námi loučil, tak mi dal kovovou pětikorunu a řekl: „To byla poslední. Víc jsem neměl a hlad jsem měl, jak bača ovcí...“ Později se hospodářce i mně podařilo obhájit náklady návštěvy a podpořit akci Socialistického svazu mládeže… Nedávno jsem viděl chodce Puciho v televizi. Žije, zestárl, ale pořád to je vizionář….. Však i nám z těch let nezůstalo mnoho vlasů na hlavě.

Žádné komentáře: