středa 9. března 2016

O čem se psalo když mi bylo 14 let



            Musím předeslat, že ,,Mladá fronta“ byly noviny, co jsem četl.  Když v roce 1953 zemřel první pilíř naší politiky J. V. Stalin a záhy na to druhý pilíř K. Gottwald bylo doma rozhodnuto: „Noviny mi nesmí přes práh bytu“, řekl můj otec. Nebudu zkoumat důvody, ale když hrnec přeteče, tak je na malér zaděláno.

            Nastaly potíže, čím zatopit v kamnech, ale otec trval na tom, že se bude zatápět třeba jízdenkami na vlak, ale doma, doma si do toho, co bude číst, kecat nenechá. Kovák - časopis chrastavského Totexu otiskl jeho portrét – nejlepšího soustružníka. Sám, jako převychovaný a napravený, se zapracoval a  odmítal být příkladem sovětských vzorů jako dáma Korabelníková, Stachanov, či borci, kteří půl roku nevylezli ze šachty a rubali a rubali, na jaře vylezli na kombajn a slezli z něj v listopadu. Tátovi stačilo, že noviny vedly čtenáře za ruku a sdělovaly mu kdy a s čím začít, kdy skončit.

            Největší radost z těchto pokynů měli jistě zemědělci. Připomenuté termíny tím pádem vlastně zachránily úrodu. Táta byl hrozný dobrák, shovívavý k pokleskům svých blízkých, ale ne k novinovým zprávám, které v porovnání se skutečností obstály jen stěží.

            To já hledal v novinách víc. Zprávy, které šly za rámec všedního dne a reality...  Obsadí Čína Formosu, nebo ne? Bude, nebo nebude podzemní tunel mezi Anglií a Francií? Bude válka nebo ne? Nakonec jsem se spokojil i s texty mladých ochotníků herců, jejichž věk právě započal „Sekerou do komára!“

            „My máme televizi, heč!“ „To je toho, my máme televizi a ještě pračku!“ „Hm, my i televizi i pračku i auto!“ Dvě děti sedí na písku a vyhazují trumfy. A robot,a magnetofon, a gramorádio a motorku. ,, To je toho.“ Debatu zakončí chlapec: „My máme nájemníka a ten si kupuje knihy, heč!“ Děvče překvapením zapomene zavřít pusu. To je jedna z mnoha scének satirického kabaretu Sekerou do komára, Klubu mladých na Praze 1. Začínala „zlatá léta“ šedesátá.

            Mladí lidé a generace lidí padesátých let. A to vše šlo náhle do novin vedle zpráv o stavu polních prací, závazků na počest XXII. sjezdu KSSS v Moskvě, či ,,Kolik je v SSSR členů a kandidátů strany?“ A to ještě MF psala tak, že se dala číst. Aspoň já si ji kupoval a četl. Stála třicet halířů. Stejně jako Rudé právo. To mělo víc stran ale zase míň sportu.

            MF věnovala sportu celou stránku. Sem tam něco i jako reklama. Kyjev – Leningrad – Moskva – 13 dní vlakem – lůžkové vozy - cena 2075,- Kč. Vlakem do Budapešti - 6 dní - cena 781,- Kč. Nabízí Čedok, poslední strana MF, dole mezi sportem. To nic není proti informacím v Sovětském tisku té doby, který běžně zveřejňoval rozvody od lože i stolu se zdůvodněním. Tak hluboko naše servilnost vůči velkému bratru nešla a tyhle informace z ložnic a kuchyní v novinách nebyly.

            V té době u nás vycházely i další týdeníky a občasníky, jako humorné časopisy Dikobraz, Sportovní svět, Svět motorů, Mladý svět, spousta krásných časopisů pro zahrádkáře, chovatele, modeláře, časopisů odborných i zaměstnaneckých, ale já je nečetl. Bylo mi 14 let. Věděl jsem o nich a většinou se k nim dostal u holiče, v čekárnách, v knihovně.

            Psal se rok 1961, první rok československé socialistické republiky, která obohacena o jedno ,,S“ ve svém jméně pracovala pozvolna ke změně, které přišly o sedm let později.

 

Egon Wiener

Žádné komentáře: