pátek 8. dubna 2016

Okna a za nimi svět tolik podobný...

Co do popsané plochy bylo na prvním místě „Rudé právo“ a to se hodilo. Táta ho od jisté doby, kdy musel, nemusel. Já, od doby kdy jsem připravoval kamna ,,klubky“ na topení, tak ano. „Rudé právo“ dobře hořelo a potvrzovalo dávnou pravdu prvotních komunistů, že kdo chce zapalovat, musí hořet. To koresponduje s leitmotivem všeho mého konání.
Okna. Kdo chce vidět a býti viděn, musí mít  čistá skla - přeneseně, ale i v reálném čase. Tudíž opět o mamince a jejím těžkém údělu. Rovněž o vás, které zatěžuji stereotypem vzpomínek, jak se žilo za socialismu (ne za komunismu, jak s oblibou moudří plácají páté přes deváté z obrazovky televizoru nebo za dveřmi našich škol). Pokud setrváte, čtěte, jak bylo lépe.
Nebylo i bylo, a ne ve všem.  Nebylo samolibých, usměvavých, sebestředných politiků, jako dnes samolibých dam a pánů Klausů, Kocábů, Kalousků,Bendů a Němcových, a to je tisícina procenta z těch, co se cítí povoláni nám říct, že oni to umí nejlíp a nekradou. A pokud jde o bývalý režim, dodávají, pak ten nenaučil ve školách žáky nic. Trvají-li na tom, pak s úsměvem můžeme konstatovat, že právě oni jsou toho pádným důkazem.
I při zavřených špinavých oknech a zatažených žaluzií tací, jako oni vzbuzují až fyzický odpor, ale i tak je nutno brát je jako kolorit, nástroj cestovního ruchu, kožešinové čepice, či bábušky prodávané na Karlově mostu. I takové anomálie je dnes možno vidět za okny, které maminka druhdy poctivě dvakrát do roka myla velkoplošným „Rudým právem“ a ještě si při tom zpívala.
Četl jsem ho. Aspoň to, co desetiletý kluk mohl v roce 1957 a později pochopit v novinách uplatňujících vedoucí roli komunistické strany. Rozhodně jsem z jejich čtení nemohl dostat „depku“. Byly plné optimismu, boje za mír a přestavby společenského řádu po 21.sjezdu komunistů v SSSR, který zavrhl kult osobnosti, Stalina a politické procesy.
Hospodářsky se dařilo. Sudetům se po odchodu nevděčných Němců, kteří budovali hospodářský zázrak opět doma, v Německu, pár kroků od Chebu začalo dařit. Průmysl skla, textilu, chemie včetně rozvoje měst jako Liberec, Jablonec, Ústí nad Labem, Děčín, začaly vykazovat nebývalý růst a dosídlené pohraničí zvedlo dynamiku rozvoje národního hospodářství celé země.
Okno do světa, do ulice, do zahrady, do lepší budoucnosti. Mamince voda s octem a už zmíněný stranický tisk, umožnily vidět vše jasně, v ostrých konturách bez čmouh, s pocitem, že na světě není nad okna svítící čistotou, za vypranými záclonami vonícími mýdlem s jelenem. Ano, to vše uměla moje maminka, a ač jsme jí to neřekli, byli jsme s tátou na ni patřičně hrdí.
I nyní v pokročilém věku se snažím, aby mé okolí plné zázraků vědy a techniky bylo viděno čistými okny bez čmouh. Už nezatápím, nekouřím, tudíž i záclony mohou zůstat déle jako nové. I tak se občas venku zachmuří a prší na ně. Co zůstalo jsou vzpomínky, v nichž maminka uměla vše a my s tatínkem jen koukali a těšili se na večeři. Měli jsme málo peněz, ale nějak nám nic nescházelo. Ani zlato, ani banány…

Žádné komentáře: