pondělí 16. května 2016

Nic mě nezastaví – uklízet se musí


            Máme doma tři vysavače funkční, dva nefunkční někde v šupně na zahradě. Moje maminka dlouho nevlastnila žádný. Zástupce firmy ani prodavači z „Elektry“ ji nijak zvlášť ničím neoslovili. Proč to říkám? Protože to zvládla i bez investic do pomocníka zvaného vysavač. Pokud se pamatuji, její domácnost netrpěla špínou, prachem, pavučinami. Což nemohu říci bez uzardění o mně a to máme doma vysavače stále v pohotovosti.

            Co umí vysavače moc dobře tak to, že překážejí. Pokud byl doma jeden, rád, no rád jsem vysával. Dnes, a na to bych úplně zapomněl, máme doma ještě takové ty kuchyňské zametáky. Dva. Jeden na elektřinu, druhý je o mechanickém pohybu. V podstatě je ignoruji a z duše nenávidím.

            Je mnoho věcí, ke kterým jsem přehodnotil vztah. Domácí úklid a  práci vysavače jsem postavil mimo zákon, persona non grata. Pes líná stále a čím dál tím víc  a já pořád jím a drobím. Návštěvy čím dál tím víc se nepřezouvají, protože na západě se lidé také nezouvají... A co je hlavní, stárnu, špatně se ohýbám, hůř vidím, bolí mě kolena. Od čeho mám děti..? Kumuluje se toho dost. Už se nedivím, že někde v paneláku najdou nájemníka bytu po dvou letech, co vydechl naposledy...

            A nyní veseleji. Vysavač, tak jako lednička, patřil v soupisu obyvatel 70. - 60. let minulého století k vybavenosti domácnosti, jmenovitě ke standardu moderního bydlení. Tam, kde na koberec stačila sůl, sníh, kyselé zelí a voda, tam bylo čisto pořád. Na přenašeče postačilo „savo“, koště a hadr, tak jako na celý dům. Maminka si podvázala vlasy šátkem na mašli ve předu a já s tátou věděl, co přijde. Kýbl, mejdlo, Diava na nábytek. Elán mamince nikdy nescházel. My dva přebývající jsme byli vyzvání, abychom se ztratili a nepřekáželi. Jednalo se většinou o sobotu odpoledne, v čase po dopoledním vyučování, kdy bylo víc volna. Máti nás poslala ven a sousedkám se svěřila, že kluk je po tátovi: Nepomáhá ani jeden. Sousedky se přidaly a všem bylo jasno.

            Jednou přijde doba, kdy pánové  stroji řeknou pracuj a on začne luxovat... Ta doba je více méně už tady a je to spíš horší. Pracovité maminky, žádná kavárna, už tady nejsou. Ta moje často říkala, že bez ní  „umřeme ve špíně“. Partneři špínu nevidí, vidí se v nás a tak chlupy ze psa a z návštěv, co se nezouvají, začínají mít navrch. Já a električtí a mechaničtí pomocníci jsme rezignovali. Zlaté maminky, co pletly šály, zpravovaly ponožky, vařily, uklízely, připravovaly svačiny do školy, praly, žehlily. Kde je jejich pracovnímu nasazení konec? Koupím si čtvrtý vysavač. Takový, co reaguje na tlesknutí. Asi se budu divit. Čest práci.

Žádné komentáře: