sobota 22. dubna 2017

Sobotní úlety – bleší trhy




            Na to nebyl čas. Všichni, co prodávali, nezvedli oči výš, než aby viděli toho, kdo jim platí. Vše rychle, do zad dýchali další potencionální zákazníci blešího trhu.

            Koupil jsem si mušli. Hledal jsem sice něco jiného, ale, o tom přeci blešák je.... Prodat, koupit a hlavně si popovídat s někým, kdo je stejného ražení. A v tom se liší blešák současný od toho před rokem 1989. Dnešní svět je úplně jiný, o jiných hodnotách... Žel, dobrého nákupu na blešácích dnes ubylo. Po revoluci si úspěšný vekslák otevřel kamenný obchod a začal pracovat na dobrém jménu majitele obchodu se starožitnostmi. Je to úsměvné, ale čas hojí větší rány. Překvapením bylo, že ač se noví obchodovedoucí stýkali s bílými límečky, většina si nepomohla a zůstala omezenci se špínou za nehty.

            Jen málo prodejců odolalo výkladním skříním a odnesli svého ,,Remranta“ „znalcům“ za pult starožitností. On by človíček nedopadl lépe na blešáku s ,,Remrantem“ položeném na dece pod nohama zúčastněných. Ale o to přeci nejde. Dá se lehce ošidit všude, ale od „odborníka“ z krámu to bolí o něco víc...

            Blešáky, už to nejsou, co  to bejvalo, lze slyšet unisimo z obou stran barikád. Nevkusné je, že když se o cenu i tak už nízkou hádá majitel prestižního krámu se starožitnostmi s paní, co prodává dětské oblečení a k tomu secesní brož v ceně ,,uměleckého“ díla z lidové Číny. Koupí se starožitník zařadil, mezi ty slavné ,,pumpaře“, co na vyšší úrovni okrádali beztrestně stát. A to se přitom ještě chlubí, cože už doma mají, že to ani už  nepočítají. Nezávidím, jen děkuji osudu, že jsem se nestal jedním z nich…

            Když už o blešácích, tak rozhodně i o počasí, neboť počasí dělá z blešáků u nás na severu horor,  kde se desetitisíce lidí cítí podvedeno, když prší. Pokud je před deštěm, pak jsou všichni podráždění. Knihy putují zpět do krabic - u knih se tohle časté stěhování podepisuje nejvíc na obalech. Co nejvíc zabolí? Když se Vám něco z toho mála na dece ztratí, nebo snaha malého pejska, zvednout nožičku a počůrat vaše zbožíčko.

            Na můj dotaz, zda má mušli, řekla prodávající, že jo, použitou, že si už koupili novou. Přestavují byt. Nemohla pochopit, že já ji hledám do akvária. Lahůdkou bývá odpověď na dotaz po poštovních známkách, kdy mladí snědí hoši odpovídají: „Máme Hitlera, dva, tři kousky, kolik dáte?“ Časté jsou rovněž nabídky toho, co v sousedním Německu dávají k popelnicím. To si pak prodejci dělají legraci, jak jsou gádžové hloupí. Ptáte-li se, jak dál, pak odpověď není snadná. Sběratel jen těžko nakoupí v kamenném obchodě. Drobní prodejci nemají jinou šanci, než přijít na blešák a snažit se prodat. A tak to má být.

Žádné komentáře: