čtvrtek 10. srpna 2017

Píši Vám, kteří se stěhují




            Vám, co postáváte i tam, kde se dobře sedává, tam kam chodívalo i Jeho Veličenstvo samo. Tam, odkud skrze okno nebylo slyšet pláč, když se odstěhoval kdovíkam ten, co tu bydlel s Vámi. V pokoji necháváte svítit malou žárovku, televizi nezapínáte. Z knihovny si nosíte jen smutné příběhy.

            Píši Vám, i když vím, že žádnou poštu nečekáte. Být sama doma je i pro silnou ženu těžká věc. Už mockrát jste si řekla, že mít doma psa nebo kočku by byla trefa. Nic z toho nikdy neuděláte, pokaždé zvítězila jiná varianta. Peníze nehrají žádnou roli. Spíš řekl bych, jak Vás znám, zvítězila pohodlnost. Časně vstávat a venčit psa v té zimě se Vám nezamlouvá.

            Píši Vám a dozajista se na mě nezlobíte. Pugét a bonboniéra by to spravily. Nic z toho nebude, nemám na rozhazování. Ale počkejte, mám nápad! Pošlu Vám něco jiného, zábavného. Chlapa, co nabízí relax a léčbu magnetem a zároveň ho prodává. Takové peníze doma nikdo nemá, ale on je neodbytný a prodá i na měsíční splátky.

            Píši Vám, má drahá, že dnes nefouká, slunce je v pohodě a nespálí Vás. Kdo chce, sedne si na lavičku, dá se i lehnout do trávy. Píši Vám a posílám něžné pozdravy z Macochy a vzkaz od kolegy, co Vás taky zná a myslí si, že máte jít zase mezi lidi. Jen tak, se svetrem přes ruku, s malou kabelkou přes rameno. Nezapomeňte si sluneční brýle a mobil by neměl zůstat doma na stole.

            Píši Vám a připomínám – zavřete okno do kuchyně, na chodbě i okno do dvorku. Člověk  nikdy neví… Obloha se začne zatahovat a než bys řekl švec, je venku tma a bůhví, kde se vzal první blesk, který rozetnul oblohu.

            Píši Vám a vzpomínám, kolikrát mne samotného počasí vyšplouchlo a donutilo zrychlit krok a spěchat hasit, co nepálilo. Píši Vám na zarosené ranní okno ukazováčkem zmrzlým na kost. Píši a vzpomínky řadím jednu za druhou. Venku dnes bude opravdu krásně a na co sáhnete, rozkvete. To vše a mnoho dalšího najdete v oblacích nad Vaší hlavou. Vítr co chvíli žene vše od předu dozadu, od Ještědu k Ojbínu. Píši Vám a přeji teplo v krbu, mnoho let, přátel, květin ve váze, vína ve džbánku…



S pozdravem



Egon Wiener

Žádné komentáře: