pátek 11. srpna 2017

Postřehy z 8. ročníku festivalu Liberecký flašinetář




Škoda, že do bývalého kina Varšava přišlo v poledne 10. srpna 2017 tak málo lidí. Tak moc toho bylo vidět a slyšet! Přišli ti, kteří věděli, že 8. ročník festivalu Liberecký flašinetář je víc, než jen obyčejné mezinárodní setkání. Setkat se zde na mimořádném zážitku s těmi, co točí klikou, co mají rádi muziku z bedýnky s kouzelnou atmosférou. Seděli jsme v sále torza secesního kina a poslouchali hudbu neméně tak starou. Stylově oblečení – Němec, Švýcar, Polák, Francouz, Čech, Češka, Slovinec.. Byli úžasní, rovněž tak i publikum. Čest a sláva těm, co před víc jak 8 lety vymysleli taková setkání. Poděkování patří všem, co se letos na veleúspěšnosti letošního setkání podíleli.

Flašinetáři vás specifikou veřejné produkce zcela pohltí svou dryjáčností, kouzlem pouti, cirkusu a městských trhů minulosti. Z těch našich, kteří svého koníčka krmí tím nejlepším ovsem je rodina Párova, kdy se na přehlídce ve Varšavě představila publiku maminka Jaroslava a syn Bolek v uniformě rakousko-uherského vojáka. Z těch, co zaujali byl i „šlechtic“ s opravdovým predikátem od císaře Františka Josefa I., rytíř Josef von Ringelshain Vyskocil z Německa.

Jeden každý vedle druhého ukázali, co jejich malé orchestriony umí. Atmosféra po víc jak hodinové produkci byla plná emocí a výkřiky z publika: „Bravo!“, byly zcela adekvátní uměleckému zážitku, byť šlo jen o umění z děrovaného štítku, válečku či papírové desky. Poděkování za neopakovatelný zážitek vidět a poslouchat tolik hezké muziky má především pan Jiří Vostrý, pracovník Severočeského muzea v Liberci, v jehož osobě je vždy záruka, že festival flašinetáře v Liberci zůstane i v příštích letech. Oba dva dny, kdy se Liberec stal centrem flašinetářské šlechty je za námi. Byly to dny, kdy jednoznačně slavili úspěch všichni posluchači i „interpreti“. Takových akcí není dost. Zkrášlí své okolí, uhodí na strunu našeho vztahu k časům minulým, létům, která se nevrací.


Žádné komentáře: