středa 13. září 2017

Dobrá věc se podařila – k nové brožuře žitavské radnice


Motto: „Autobusové linky odjíždějí od žitavského nádraží do všech světových stran, ale i do krásných Žitavských hor do Lückendorfu. Tam však na hranicích s Českou republikou v současné době končí. Český autobus odjíždí asi 800 metrů za hranicí podle vlastního jízdního řádu do Jablonného v Podještědí.“

                Jsme v Čechách, brzděme. Zatím je vše jen na papíru. Nové spojení po starých cestách. Autobusem z nádraží ze Žitavy do Jablonného v Podještědí. Tak se totiž jmenuje nová reprezentativní brožura v česko-německé verzi, která nás provází po budoucí trase linkového autobusu na trase Žitava – Jablonné v Podještědí a zpět. Předzvěst budoucího jízdního řádu v barvách, na krásném papíru.

                Je až s podivem, co práce věnovali funkcionáři obou měst tomuto tématu. V září letošního roku vychází doprovodný text. Doufejme, že samotná trasa autobusu se dočká otevření nejpozději do konce tohoto roku.

                Něco málo k dějinám této cesty, jedné z nejstarších v Evropě. Celé to vzalo správný směr v hlavě císaře Karla IV. On sám provedl několik kontrolních jízd, zda postup prací není šizen. Byl nadmíru spokojen. Cesta byla i z dnešního pohledu velmi kvalitní, strategická, nejkratší spojnice mezi Prahou a Lužicí. Cílem je obnovení cesty. Tak to aspoň vidí obě radnice. Žitava i Jablonné již delší dobu usilují o obnovu spojení mezi oběma městy veřejnou dopravou. Záměrem je obnovit a rozvíjet historické, kulturní a ekonomické propojení těchto oblastí po obou stranách hranice.

                Brožurka, která se právě narodila, vás opravdu kvalitním provedením zve na cestu novou autobusovou linkou. K návštěvě nádherné malebné oblasti podél hranice, a to s doprovodem kvalitních celostránkových fotografií příhraničních pohraničních hor.

                Brožura vyšla péčí žitavské radnice za významné podpory českých a německých fotografů, majitelů map, Euroregionu Nisa, Fondu pro regionální rozvoj v nakladatelství VEGA-L v Nymburku.

Žádné komentáře: