neděle 10. prosince 2017

Když umře přítel v Paříži


                Před více jak padesáti léty, jak říkají nevzdělanci „za komančů“, jsme žili na stromech a v jeskyních. Nežili, ale hlupáka nepřesvědčíš…

                Dnes v Paříži pohřbívali hvězdu populární hudby Johna Hallydaye. Dá se říct, že celá Paříž vzpomínala. My, moji vrstevníci rovněž. Byl tu tehdy s námi v Liberci, v PKO v amfiteátru, se svou tehdejší partnerkou Sylvií Vartanovou. Koncert trval do podvečera a odchod z amfiteátru se trošku zkomplikoval.

Johny nás, kluky před vojnou, dostal do varu, a ještě házel kusy své garderoby do publika. My křičeli a Johny předváděl taneční kreace s kytarou. VB (policajti) nás důrazně varovala. „Rámusenku“ jsme platili snad všichni, kdo byli nejblíž podiu. Krásná Vartanová, vedle už tehdy nepřekonatelného Johnyho, svým dívčím projevem skoro zanikla.

Najednou bylo po koncertu, o jakém se nám ani nesnilo. Byl krásný večer a domů se nikomu nechtělo. Dlouho, dlouho do noci chodili městem mladí lidé a navzájem si sdělovali, jaké to bylo, kdo přijede příště. Byli jsme v polovině zlatých šedesátých let. To hlavní, co změnilo naše životy na příštích padesát let mělo teprve přijít. Dveře do světa megakoncertů nám otevřel právě Johny Hallydaye.

Dnes, po více jak padesáti letech, pohřbíváme s Francouzi jejich velkého hudebníka. John Hallyday, co vím, už nikdy v Česku nebyl. Těch pár tisíc Liberečáků a mladých z okolí na jeho koncert nikdy nezapomene. Je to smutný pocit, když něco z vašeho okolí odchází a zastupitelé města se hádají, co s amfiteátrem, divadlem v přírodě. Co si s ním počít? Kolik velkých souborů se zde předvedlo své umění. Z těch velkých to byli i Alexandrovci, umělecký soubor ruské armády.

Liberecký amfiteátr byl desítky let prostor, který, pokud nebude revitalizován, nebude už nikdy obnoven a naše město ztratí unikátní prostor pro konání letních koncertů v dokonalé přírodě, jako byl onen s legendárním J. Hallydayem. Zemřel v Paříži v prosinci roku 2017 ve věku 74 let a my, účastníci jeho legendárního libereckého koncertu, na něj nikdy nezapomeneme.

Žádné komentáře: