čtvrtek 7. prosince 2017

Sešla se skoro celá rodina a slavila a slavila


                Slavit, nebo být oslavován. Ten pocit, být či jen se zúčastnit je hřejivý a výjimečný a jde s námi už jistě pár tisíc let. Umím si představit osamělou jeskyni, kde jeden z tlupy, říkejme mu Zub, oslavuje. (Zub, protože mu jeden kouká z úst). Zub oslavuje. Jedné z jeho žen se narodil syn. Chrčivými zvuky dává najevo, že si nepřeje víc než, aby ten, kterého zvedá nad oheň byl silný a zdravý a schopný tlupu uživit a ochránit.

                Další pohled je do oslavencovy ložnice. Tam leží na boku snědá krasavice a hledí na dva zápasící mladíky. Všichni jsou nazí, natření mastmi, kluzcí a čpící. Mládenci jsou již unaveni, kráska končí jejich zápas úderem do gongu. V následující křeči se těla všech tří spojují ve vítězství touhy nad hmotou.

                Třetí obraz je nám všem blízký. Libuše, kněžna pražské kotliny plete z lýčí pantofle a brzy tu zazní i zvuky téměř kostelní. Námluvy končící spojením muže se ženou za účelem založení rodiny s rozsahem do celé Evropy. Za účelem téhož se rožní a jedí chlebové placky, pije domácí pivo a alkohol, děti a slepí starci a stařeny okusují kosti.

                Slavení je stále populárnější. Prima oslavy jsou při odchodu části Evropy na křížové výpravy, zavedení desetihodinové pracovní směny, vysvědčení, povýšení, vánočních dárků, výher v loteriích.

                Dcera dokončila vysokoškolská studia a pustila se do doktorandského. Sešlost oslavenkyni obdařila květinou, penězi i věcným dárkem. Oslavenkyně seděla vedle mne, hubená, unavená, šťastná a spokojená. Zakázáno bylo hovořit o politice, o těch, co nebyli přítomní, o tom, na co nedosáhneme. Nejhorší na těchto oslavách jsou kojenci a jim věkově blízcí. Těm hrozí ušlapání. Tanec s jinou partnerskou, která má přednosti velikostí nevídané okem nepřehlédnutelné, vzbuzuje nepatřičné reminiscence. Současné sešlosti oplývají hlučnou hudbou a světelnými efekty. Jen těžko se zapomíná nad drahým propáleným oblečením.

Jsou oslavy tradiční a ty na místech, kde se na pobyt a oslavu nezapomíná. Těch možností je habaděj: v balonovém koši, ve štolách, vězeňských kobkách, na lodích. Sám si vzpomínám, že jsme doma oslavovali, když byl lift odbaven do emigrace a další z rodiny šťastně odjížděl do nového domova. To se pak ti starší znovu sešli, aby se poradili, zda je co oslavovat a kdo bude příští.

Slavit, slavit, být zdravý, bohatý a mladý. Nějak ty počty vždy selhávaly. Pokaždé se našel někdo, komu se udělalo špatně, kdo se omluvil., komu upadla láhev, někdo něco rozbil, koho pes pokousal, komu papoušek otevřel okno a uletěl…

Tak prosím buďte opatrní a oslavujte s ocáskem, který vás od trapárny na poslední chvíli zachrání.

Žádné komentáře: